verhalenverteller Yuri Schuurkes

Yuri Schuurkes is in het kader van zijn studie voor een jaar naar Australië. In Melbourne specialiseert hij zich nu in Digital Media Design.

Het duurde een tijd voordat Yuri zijn richting gevonden had. “Na mijn middelbare school stond er bij mij maar één vraag centraal: Wat wil ik? Hoewel ik op het Udens College vooral uitblonk in de wetenschappelijke vakken, had ik moeite om hiervoor gemotiveerd te blijven. Pas na drie jaar niksen besefte ik dat ik vooral plezier had in creatief zijn. Vanwege mijn passie voor films deed ik het toelatingexamen op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, de richting Audiovisual Media leek mij interessant. Maar op aanraden van de HKU maakte ik naast de toelatingsopdracht voor AVM ook de opdrachten die me aanspraken van andere richtingen. Zo belandde ik uiteindelijk niet bij AVM, maar bij Digital Media Design. Dat bleek de opleiding van mijn dromen te zijn.”

“Bij Digital Media Design word je opgeleid tot interactieve verhalenverteller. Je leert hoe je de kijker kan transformeren tot een meedoener. Je geeft je publiek een rol in het verhaal dat je vertelt. Zo kun je bijvoorbeeld een film maken waarin de kijker verschillende keuzes kan maken en het mogelijk is om de afloop van het verhaal te veranderen. Je kunt een dansvloer ontwerpen waarmee je muziek kunt maken of een interactief klap- en flapboek maken dat de lezer op een spelende manier bezig houdt.”

“Het mooie aan Digital Media Design is dat je elke vorm van media kunt toepassen. Of je nu van films houdt, goed kan tekenen of gek bent van muziek, DMD biedt er mogelijkheden voor. Participatie van het publiek staat wel centraal. Maar de manier waarop je het vormgeeft kun je helemaal zelf bepalen.”


bron: Yuri Schuurkes . tekst: Marjet Stamsnijder