regisseur Grietje Evenwel

Op haar achtste jaar stond Grietje al op de planken, en op het Udens College werd steeds duidelijker dat ze door wilde met theater. Tijdens het examenjaar deed zij audities op verschillende toneelscholen, en werd aangenomen in Maastricht op de regisseursopleiding. In 2010 studeerde zij af.

“Op een toneelacademie doen een paar honderd mensen auditie, waarvan maar een handjevol wordt aangenomen. Je gaat vier auditierondes door, die -per ronde- meerdere dagen kunnen duren. Er wordt gekeken naar je talent, je motivatie en naar je ontwikkelingsmogelijkheden. Als je bent aangenomen, heb je vier zware jaren voor de boeg. Er wordt van je verwacht dat je theater altijd op de eerste plaats zet. Je moet ook stevig in je schoenen staan, want de kritiek die je krijgt, kan hard aankomen. Veel mensen beginnen dan ook niet meteen aan een toneelacademie, maar wachten tot ze wat ouder zijn.”

“Het eerste jaar van de opleiding ontwikkel je algemene theatraliteit. In het tweede en derde jaar doe je veel projecten en in je vierde jaar ga je op stage. Als regisseur ga je dan eigen stukken regisseren en je schrijft een essay. Daarnaast kun je les gaan geven. Acteurs spelen in het vierde jaar bij theatergezelschappen, soms in films of op TV.

Na je opleiding ben je vogelvrij, en wacht er ook de kunst om geld te verdienen. Want als kunstenaar maak je veel uren, maar - uitzonderingen daargelaten – je verdient niet veel. Je moet echt de drive hebben om voluit met je beroep bezig te zijn.”

Grietje wilde naar een toneelschool omdat ze het leuk vond om op de planken te staan. Ze genoot ervan dat ze er goed in was, en het applaus na afloop gaf haar een enorme kick.

“ Op de academie heb ik veel geleerd. Ik heb veel toneelstukken gezien, musea bezocht, en een goed beeld gekregen van de kunstensector. Daarnaast ben ik kritisch gaan nadenken over hoe onze maatschappij in elkaar zit. Je wilt immers iets zeggen met je voorstellingen, dus is het belangrijk om een gefundeerd oordeel te vormen.”

“Als je een kunstopleiding wil gaan doen, bedenk dan goed of je er de rest van je leven full time aan wilt besteden. Je maakt van je grootste hobby je beroep. Dat is niet alleen leuk, het is ook keihard werken. Maar als je ècht gemotiveerd bent, dan kan ik alleen maar zeggen: ga ervoor! Hard werken is de motor is voor succes; met alleen talent ben je er nog niet. Treed op, doe audities, zoek de juiste mensen die jou dingen kunnen leren en je verder kunnen helpen, verdiep je in de kunstwereld, en ... geef niet op als het even tegen zit. Dan moet het goedkomen!”

bron: Grietje Evenwel ..... foto: dank aan Harry Cock ... tekstbewerking: Marjet Stamsnijder